Verschillende PNE-technieken en apparaten: welke waarvoor?

Geschreven door FysioSupplies, 18-05-21 08:00:00
Social Share

EPTE® Electrolysis, EPI, PhysioInvasiva en Agupunt. Vier systemen in de fysiotherapiemarkt die werken met Percutane Naald Electrolyse (PNE). Maar, waar moet je als fysiotherapeut of arts echt op letten wat betreft indicatie en veiligheid? Lees hier meer over in dit blog!

Gezien de toenemende populariteit van PNE en de gunstige effecten die het in behandelingen heeft, zullen er in de nabije toekomst waarschijnlijk nog meer nieuwe PNE-apparaten op de markt komen. Voor nu zijn er echter vier systemen beschikbaar, elk met onderscheidende kenmerken. Niet alleen op stroomvorm, maar ook op indicatiegebied en zéker op veiligheidsgebied.

Vergelijking PNE-apparaten in Nederland

Om enige duidelijkheid te scheppen in het aanbod vind je hieronder een vergelijking. Let op: het is niet onze bedoeling om een discussie te starten over beter of slechter of minder of meer effectief. Wel willen we heel duidelijk zichtbaar maken wat de verschillen en mogelijke overwegingen zijn om te kiezen voor een bepaald systeem.

EPI

EPI was een van de eerste systemen op de internationale markt. Het gebruikt hoge stroom (milliAmpères) tijdens minutenlange applicaties. Door patiënten wordt het ervaren als pijnlijk. In sommige klinieken wordt EPI dan ook toegepast onder lokale anaesthesie. Er is volgens de producent van EPI geen beperking aan indicaties waar je in zou kunnen ‘prikken’ – van pezen tot aan slijmbeurzen, maar ook disci of radici. EPI heeft een CE-health certificate voor de pezen.

Wij bieden de volgende opleidingen aan op dit gebied

PhysioInvasiva

Gebruikt ook de relatief hoge stroom (milliAmpères), maar appliceert dat met 3 korte stroomstootjes van 3 seconden. Het is daardoor minder pijnlijk dan EPI, maar patiënten ervaren het nog steeds als pijnlijk. De snelle pijnvezels krijgen 3 snel opvolgende impulsen en geen tijd om uit te doven. PhysioInvasiva heeft hetzelfde uitgebreide indicatiegebied als EPI, onder andere ook ligamenten en rupturen. CE-health certificate voor de pezen.

Agupunt

Agupunt is een nieuwkomer op de markt en beoogt dezelfde toepassingen en effecten als EPI en PhysioInvasiva. Agupunt heeft geen CE-health certificate.

EPTE® Electrolysis

EPTE® Electrolysis maakt gebruik van microAmpères. Patiënten ervaren het als weinig pijnlijk. Qua duur zit het tussen EPI en PhysioInvasiva in (tussen de 80 en 110 seconden). Hierdoor worden de snelle pijnvezels minder heftig geprikkeld en ze krijgen de tijd om uit te doven. Daarmee is het voor de meeste patiënten comfortabeler (de Gate Control Theory van Melzack&Wall, later nog aangevuld door Noordenbos “Fast Blocks Slow”). Er wordt niet geprikt in kapsels, bursitiden of vertebrale disci. EPTE® is als enige systeem CE-gecertificeerd voor gebruik in pezen én spieren.


CE-health certificate voor PNE-apparaten

Er is maar één echt CE-health certificate. Dat heeft een gedeponeerd logo: een C en een E met een spatie ertussen. Op sommige apparaten zie je nu ook het Chinese Export-logo, dat heel erg lijkt op het CE-certificaat, maar dat zeker niet is! Alleen het CE-certificaat garandaart veiligheid voor gebruik op mensen. Voor ons als fysiotherapeut en arts is dit wel een bewuste overweging waard: mocht er een calamiteit optreden met een niet-gecertificeerd apparaat, dan ben je niet gedekt voor eventuele gevolgschade.

NB: op het moment van schrijven is bekend geworden dat Gymna via Fyzzio ook met een nieuw electrolyse-apparaat op de markt komt. Zij beloven een vergelijkbaar inzetgebied als EPTE. Op dit moment kunnen we nog geen verdere vergelijking doen en is ook niet bekend of er een CE-health certificate voor is.

Aanbevolen producten voor EPI EN PNE

EPTE Percutane Electrolyse systeem - uitgebreide set
EPTE bipolair systeem (compleet)
€ 5.512,00
plus minus
APS AguPunt Dry Needling Safety Tube (100 stuks)
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 18,03
Configureren
APS AguPunt Click Dry Needling (100)
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 11,62
Configureren
EPTE Starter Pack
€ 97,01
plus minus
APS AguPunt Elektrotherapy Needle - IPEN
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 19,24
Configureren
Deel met anderen