Top 7 EPTE tips voor beginners

Geschreven door FysioSupplies, 04-04-22 06:00:00
Social Share

Zie je veel patiënten met chronische peesklachten? Dan weet je vast hoe lastig het kan zijn om deze klachten te verhelpen. Er zijn veel dingen die je kunt proberen, van shockwave, steunzolen, dry needling tot speciale kousen, fricties en ‘gewoon even rust houden’. Helaas zijn deze opties niet altijd voldoende om blijvend resultaat te boeken. Herkenbaar? Overweeg dan de vernieuwende behandelmethode EPTE® eens. In dit blog delen we zeven tips voor fysiotherapeuten die EPTE® overwegen of die hier binnenkort mee gaan starten.

1. Informeer jezelf over de toepassingen van EPTE®

EPTE® staat voor Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse. Het is de nieuwste, evidence-based behandeltechniek voor klachten vanwege een subacromiaal pijnsyndroom (afgekort tot SAPS) en chronische achillespeesontstekingen. De behandelmethode is onder andere effectief voor indicaties aan de schouderpees, kniepees en achillespees. Daarnaast kan EPTE worden toegepast voor voetpijn, een tenniselleboog, golfelleboog en andere, algemene peesklachten. Hoe dit precies werkt, lees je in dit blog.
 

2. Verdiep je in de voordelen van EPTE vergeleken met andere PNE-technieken

EPTE® is een van de vier systemen die werkt met Percutale Naald Electrolyse (PNE). Dus voordat je voor EPTE® kiest, is het handig om te weten waarin EPTE® van de andere systemen verschilt. Het belangrijkste voordeel is de pijnervaring, deze wordt door patiënten als ‘laag’ beoordeeld tegenover ‘medium’ en ‘hoog’ bij de andere systemen. Daarnaast heeft EPTE® als enige een CE-health certificate, wat betekent dat je dit systeem als enige veilig kunt gebruiken voor de pezen en spieren. Een nadeel van EPTE® is dat de behandelduur tussen de 80 en 110 seconden ligt, tegenover 3 keer 3 seconden van een ander systeem. In dit blog lees je meer informatie over deze vergelijking.
 

3. Vraag vrijblijvend advies aan FysioSupplies

Als je net met EPTE® begint, kan de grote hoeveelheid termen en toepassingen overweldigend zijn. Misschien twijfel je nog over de toegepaste waarde van EPTE binnen jouw huidige behandelmethoden of ben je benieuwd of EPTE inderdaad het juiste systeem voor jouw praktijk is? Voor persoonlijk advies kun je vrijblijvend contact opnemen met onze EPTE®-specialist. Zij kan jouw vragen beantwoorden en samen met jou een goede afweging maken.
 

4. Volg een EPTE®-opleiding

Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 3.000 opgeleide EPTE®-therapeuten, en jij kan de volgende zijn! De eerste stap is het volgen van de enige echte EPTE®-opleiding in Nederland. Dat is een tweedaagse, praktische cursus voor fysiotherapeuten, manueel therapeuten, artsen en chiropractoren die al ervaring hebben met echografie. Heb je deze ervaring nog niet? Geen probleem, dan bieden we vooraf een zogeheten ‘scandag’ aan waarin je kennismaakt met echografie. Lees hier meer informatie over de Basiscursus EPTE Electrolyse of schrijf je gelijk in!
 

5. Laat je inspireren door andere EPTE®-professionals

De meeste fysiotherapeuten die met EPTE® begonnen zijn, hebben geen moment spijt. Dat geldt ook voor J. Donders van Fysiotherapie Donders, die de behandelmethode sinds 2017 aanbiedt: “Wij zijn dankzij EPTE® in staat om onze cliënten sneller te helpen met chronische peesklachten. Ik vind het mooi als ik mensen, die al 2 jaar klachten ervaren, in 4 tot 5 EPTE®-behandelingen pijnvrij kan krijgen.”

Praktijkervaringen van Donders en andere ervaringsdeskundigen kunnen jou helpen om het beste uit jouw EPTE®–behandelingen te halen. Laat je bijvoorbeeld inspireren door dit blog, waarin de casus van een tenniselleboog besproken wordt.
 

6. Vertel je omgeving over EPTE®

Een EPTE®-apparaat is over het algemeen een mooie toevoeging voor jouw praktijk. Het is een handzaam apparaat dat je er snel even kunt bijpakken tijdens een behandeling. Toch weten veel patiënten niet wat het apparaat precies is en wat ze ervan kunnen verwachten. Ook zijn lang niet alle verwijzers al bekend met de voordelen van deze behandelmethode, aangezien deze redelijk jong (15 jaar) is. Daarom adviseren we om jouw omgeving op de hoogte te stellen van deze nieuwe behandelmethode en de toepassingen ervan.

Tip: de specialisten van FysioSupplies hebben een speciale EPTE®-folder gemaakt met informatie voor patiënten. Vraag deze folder gratis aan via info@fysiosupplies.nl.
 

7. Registreer jouw unieke EPTE®-apparaat

Iedereen die in het bezit is van een EPTE®-apparaat, heeft de mogelijkheid om zijn of haar praktijk als EPTE-centrum te registreren. Dat gebeurt op basis van het serienummer. Deze handeling is niet verplicht, maar heeft wel een voordeel: patiënten zien jouw praktijk dan in het lijstje met officiële EPTE®-centra staan. Daarnaast helpt het om de dienst ook op je website en bedrijfslocatie via Google Maps te vermelden.

Deel met anderen