Medical taping: Kinesiotape als effectief middel tegen hooikoorts

Geschreven door FysioSupplies, 15-02-24 09:38:00
Social Share

Neusverkoudheid, brandende, tranende en jeukende ogen, een loopneus of hoofdpijn: hooikoortsklachten zijn geen pretje. Ieder voorjaar opnieuw krijgt een grote groep mensen last van allergische reacties als gevolg van het toenemende aantal pollen in de lucht. Gelukkig is er een middel om de vervelende hooikoortsklachten te doen verminderen: kinesiotape.

Helpt tapen tegen hooikoorts?

Hoewel kinesiotape geen medicinale toevoegingen bevat, blijkt toch dat een groot aantal mensen baat heeft bij het gebruik van deze tape tegen hooikoortsklachten. Een behandeling met medical taping kan ervoor zorgen dat de hooikoortsklachten sterk afnemen of je zelfs helpen om vrijwel klachtenvrij het hooikoortsseizoen door te komen.

Wat is medical taping?

Medical taping is een manier van tapen waarbij kinesiotape wordt gebruikt. Het toepassen van medical taping kan lichamelijke problemen verhelpen en voorkomen. De elastische, gekleurde sporttape ondersteunt het spierstelsel, bevordert natuurlijke genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen, zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Hoe helpt tapen tegen hooikoorts?

Bij de bestrijding van hooikoortsklachten wordt de sporttape met een specifieke techniek aangebracht op de rug en eventueel op de voorzijde rond de borstspieren. Het doel van medical taping tegen hooikoortsklachten is dat het gebied onder de huid wordt beïnvloed door de tape, waaronder de longen en de bronchiën.

Het uitgangspunt van de tapemethode is dat via externe huidprikkeling de onderliggende organen en het neurogene stelsel beïnvloed kunnen worden. De hooikoortstape heeft een kalmerende werking op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Deze klamerende werking zorgt erbij veel mensen voor dat de klachten die ze hebben van hooikoorts als minder worden ervaren.

Kun je hooikoortstape zelf aanbrengen?

Je kunt de sporttape in principe zelf aanbrengen, maar voor een optimale werking wordt aangeraden om dit door een fysiotherapeut of specialist te laten doen. De specialist weet namelijk het best op welke spieren de tape aangebracht moet worden. 

Toch zelf aanbrengen? Bekijk dan vooraf hoe je dit het beste kunt doen.

Tapes die je kan gebruiken

CureTape 5 meter x 5 cm
Vanaf € 9,95
plus minus
CureTape Sports kinesiology tape (5cm x 5m)
Vanaf € 9,95
plus minus
EasyTape
Vanaf € 6,69 Regular Price € 8,36
plus minus
Chattanooga Chatt-Tape 5 meter x 5 cm
Vanaf € 8,99 Regular Price € 10,28
plus minus

Wanneer moet je beginnen met tapen bij hooikoorts?

Wanneer de behandeling moet plaatsvinden, verschilt per persoon. Sommige mensen ervaren al hooikoortsklachten in februari of maart, waar anderen pas later in het seizoen (mei, juni) last krijgen. Het beste is om de behandeling te starten bij het waarnemen van de eerste klachten. weet je van tevoren al wanneer je ongeveer klachten krijgt? Dan raden we je aan voor deze periode een afspraak bij uw fysiotherapeut in te plannen.

Hooikoortstape: kosten en behandeling

Het tapen tegen hooikoorts wordt helaas niet vergoed door je zorgverzekering. Neem contact op met een fysiotherapeut bij jou in de buurt voor een kostenindicatie.

Wat houdt de behandeling in?

De medical tape wordt meestal twee keer aangebracht en blijft ongeveer een week goed zitten. Deze tape wordt op een speciale manier aangebracht. In de meeste gevallen merk je na een week direct al een duidelijke afname van je klachten.

Hooikoortstape ervaringen

Hoe snel werkt tape tegen hooikoorts? Over het algemeen geven mensen aan dat ze na het tapen tegen hooikoorts vrijwel direct een verlichting van de klachten ervaren. Dankzij de plaatsing van de tape kunnen zij vrijer ademen. De tape heeft een kalmerende werking doordat de tape via het zenuwstelsel de ademhalingsspieren en de longen beïnvloedt. Daardoor worden de allergische reacties van de ogen, longen en neusvliezen verminderd. In sommige gevallen is het gebruik van hooikoortsmedicatie niet of nauwelijks meer nodig.

Let wel: medical tape bij hooikoorts geneest hooikoorts niet, maar zorgt alleen voor een vermindering van de bijbehorende hooikoortsklachten. Hoelang de tape de klachten blijft tegengaan, verschilt per persoon.

Deel met anderen