Long covid behandelen als fysiotherapeut: vragen en antwoorden

Geschreven door FysioSupplies, 04-04-22 06:00:00
Social Share

Sinds de coronapandemie hebben fysiotherapeuten er een nieuw klachtenbeeld bij: corona. En dan in het speciaal long covid: uiteenlopende coronaklachten die weken tot maanden aanhouden. Steeds meer mensen melden zich met deze klachten bij de fysiotherapeut, meldt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). In een jaar tijd is het aantal patiënten verdubbeld: van 60.000 naar 120.000. Maar wanneer is er eigenlijk sprake van long covid? Wat kun je als fysiotherapeut betekenen voor deze groep patiënten, en wordt dat dan vergoed? In dit artikel geven we informatie voor fysiotherapeuten die long covid (willen) behandelen.

Wat zijn de meest voorkomende langdurige coronaklachten?

Het longfonds deed onderzoek naar de top 10 langdurige klachten na een corona-infectie. Vermoeidheid staat op nummer één. Het lastige is dat vermoeidheid niet zo gemakkelijk te meten is en met vele factoren te maken kan hebben. Dit is de hele top 10:
 
top 10 meest voorkomende klachten long covid
Bron: NOS / Longfonds
 

Wat is de rol van een fysiotherapeut bij long covid?

Corona kan de conditie, de fitheid en de spierkracht van een patiënt behoorlijk aantasten. Ook kunnen er ademhalingsproblemen en psychische problemen, zoals angst, ontstaan. Als fysiotherapeut kun je inschatten hoe de patiënt er lichamelijk voor staat. Vervolgens kun je een revalidatieplan opstellen waarin de patiënt zo snel mogelijk weer op kracht komt. Afhankelijk van de ernst van de klachten, kan dit traject soms maanden duren en zijn er meerdere fysiotherapeutische behandelingen per week nodig. Voor klachten die buiten je vakgebied liggen, zoals psychologische hulp of dieetadvies, kun je anderen aanhaken.

Welke fysiotherapeutische behandelingen helpen bij long covid?

Elke patiënt is anders en dat geldt ook voor patiënten met langdurige coronaklachten. Daarom moet per patiënt gekeken worden welke behandeling, of combinatie van behandelingen, het beste zullen werken. Hieronder geven we een overzicht van therapieën die door veel fysiotherapeuten worden ingezet bij long covid:

Ademhalingsoefeningen
Door de patiënt diep diafragmagetal te laten ademen, verdiept de ademhaling en wordt de thoracale flexibiliteit vergroot. Met deze oefeningen zal het ademen zal makkelijker worden.

Ademspiertraining
Deze training is bedoeld voor patiënten met zwakke ademspieren, de normwaarde is een monddrukmeting van 70%. In een eerdere blog leggen we uit hoe dit werkt.

Longfysiotherapie
Longfysiotherapie helpt om aangetaste longen elastischer te maken waardoor de zuurstofopname efficiënter wordt. Lees deze blog voor uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Ergotherapie
Ergotherapie helpt patiënten om hun dagelijkse activiteiten wat makkelijker op te pakken. Deze therapie is onderdeel van de herstelzorg en wordt deels vanuit het basispakket vergoed.

Oefentherapie
Patiënten met corona moeten letterlijk weer op krachten komen. Door hen onder begeleiding te laten trainen krijgen ze hun spierkracht en uithoudingsvermogen sneller terug.

Welke richtlijnen zijn er voor het behandelen van coronapatiënten?

Aan het begin van de pandemie was er veel onzekerheid. De richtlijnen van het RIVM veranderden naargelang de situatie. Er was nog veel onduidelijkheid over het verloop van het virus en de bijbehorende behandelingen. Inmiddels zijn we 8 miljoen besmettingen en honderden praktijkervaringen verder. Daarom heeft het KNGF twee richtlijnen opgesteld, die je hier gratis in kan zien:

  1. Aanbevelingen voor fysiotherapeutisch handelen in de eerste lijn
  2. Aanbevelingen voor fysiotherapeutisch handelen tijdens de ziekenhuisopname

 Deze richtlijnen komen ook voor in het overzicht van de Federatie Medisch Specialisten. In dit overzicht staat een breder advies over wat te doen in diverse corona-situaties.

Wie zit er naast de fysiotherapeut nog meer in het coronazorgteam?

In de behandeling van corona, maakt de fysiotherapeut meestal deel uit van een breder team. Fysiotherapeut Bas Wolbert, oprichter van het Coronazorgteam, legt uit hoe dat zit: “Omdat corona verschillende klachtenbeelden geeft, is elke behandeling maatwerk. Met een divers team ben je beter in staat om niet alleen fysieke, maar ook mentale klachten te behandelen.” Bas zijn team bestaat uit een longfysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, ergotherapeut en CZ-psycholoog. Ook is er veel contact met ziekenhuizen en huisartsen.

Wordt coronazorg vergoed vanuit de basisverzekering?

Vanaf 20 juli 2020 is het basispakket uitgebreid voor mensen met langdurige coronaklachten. Deze regeling is in 2021 met twee jaar verlengd. Dit houdt de dekking in:

  • Patiënten die op een ziekenhuisafdeling hebben gelegen of ernstig ziek zijn geweest kunnen een extra vergoeding voor paramedische zorg krijgen.
  • De vergoeding betreft maximaal 50 behandelingen in de fysio- en oefentherapie en maximaal acht extra behandeluren ergotherapie. De ‘basisuren’ tellen niet mee.
  • Voor patiënten die op de intensive care hebben gelegen, kan mogelijke en revalidatietraject in het ziekenhuis of in een gespecialiseerd revalidatiecentrum vergoed worden. Hiervoor is een verwijzing vanuit de huisarts vereist.

Deze vergoedingsregeling loopt in elk geval nog tot augustus 2022. Volgens een nieuwsbericht op NU.nl, twijfelt het ministerie om deze financiële regeling voort te zetten.

Aan welke coronaregels moet een praktijk op dit moment voldoen?

In de afgelopen twee jaar waren er wisselende maatregelen in de praktijk. Inmiddels zijn daar wel wat veranderingen in gekomen. Samengevat zijn dit de huidige regels waar fysiotherapeuten en praktijkhouders op dit moment aan moeten voldoen:

  • Er zijn geen vaste openings- of sluitingstijden voor de praktijk.
  • De 1,5 meter is niet meer verplicht. Afstand houden is echter wel verstandig.
  • Het mondkapje hoeft niet meer op. Het KNGF adviseert om toch een mondkapje te dragen voor de bescherming van kwetsbare groepen.
  • Als je twijfelt of je corona hebt, kom je in aanraking voor een prioriteitentest.
  • Fysiotherapeuten moeten zich houden aan de huidige quarantaine- en isolatieregels.

Op de website van het KNGF staat nog veel meer informatie over de coronaregels in de praktijk. Via deze link vind je uitleg en antwoorden op veel gestelde vragen.

Wat kan FysioSupplies betekenen in het behandelen van long covid patiënten?

Bij FysioSupplies vind je meer dan 15.000 producten die je in kan zetten bij het behandelen van coronapatiënten. Bij het behandelen van long covid zijn met name de trainingsartikelenverbruiksmaterialen en test- en meetproducten nuttig. In de categorie veiligheid en preventie vind je alle artikelen die je nodig hebt om je praktijk veilig en hygiënisch te houden.

Deel met anderen