Knieklachten en toch op wintersport

Geschreven door FysioSupplies, 28-01-19 14:00:00
Social Share

Last van knieklachten en wil je toch op wintersport? Het wintersportseizoen is weer begonnen en we zijn ons massaal aan het voorbereiden op deze vakantie. We kijken ernaar uit om te genieten van de mooie pistes, de frisse berglucht en de gezelligheid van de après-ki.

Maar wat als je graag wil skiën, maar pijn en/of een instabiel gevoel in de knie je ervan weerhoudt om de piste op te gaan? Is het dan nog mogelijk om te genieten van je wintersport? Op deze vraag kan je het antwoord terug lezen in dit blog.

De opbouw van de knie

De belangrijkste onderdelen van de knie zijn de patella (knieschijf), femur (bovenbeen) & tibia (kuitbeen), de meniscus en de twee gekuiste gewrichtsbanden (ligamenten). De meniscus heeft een schokdempende werking tijdens de activiteiten en de gewrichtsbanden zijn bepalend voor de sturing van de kniebeweging en dus de stabiliteit van het kniegewricht. Op plekken waar de botdelen over elkaar bewegen zit kraakbeen, dit zorgt voor een soepele beweging van de botten. Wanneer één van het bovenstaande is aangedaan zal het de kniebeweging verstoren. Dit resulteert in pijn tijdens of na het bewegen, maar het kan ook zorgen voor een instabiel gevoel tijdens een activiteit, zoals skiën.

Wat te doen bij pijn of instabiliteit in de knie vóór de wintersport

  • Zorg dat je een goede basisconditie hebt voordat je op wintersport gaat.
  • Test het effect van een kniebrace voordat je op wintersport gaat. Een kniebrace zorgt voor een betere gewrichtswaarneming en/of voor stabiliteit in de knie tijdens de activiteit.
  • Neem bij knieklachten (wel dan niet uit het verleden) contact op met een fysiotherapeut. Deze kan je helpen met specifieke voorbereidingen voor de winterport.

Lees hieronder een brace-ervaring van een wintersporter.

Welke kniebrace moet ik dan kiezen?

Kies een brace die comfortabel zit en daarnaast niet zorgt voor overmatige transpiratie. Daarom adviseren wij de volgende braces. Deze zijn uitermate geschikt voor sportieve activiteiten zoals skiën, snowboarden, langlaufen en wandelen in de sneeuw. Een kniebrace kan je helpen bij het verminderen van kniepijn tijdens of na je activiteit en meer controle geven over je bewegingen op de piste.

Aanbevolen producten

Genu Promaster

  • Matige ondersteuning, bij een licht instabiele knie en pijnklachten
  • Ondersteuning door flexibele verenstalen baleinen aan weerszijden
  • Knieschijf wordt ondersteund door een hiervoor speciaal ontworpen siliconen pelotte
  • Anatomische weeftechniek, dus een optimale pasvorm
  • Geweven van ademende elastisch materiaal dat transpiratie voorkomt
  • Verkrijgbaar in plusmaten voor optimale pasvorm

Genu ligaflex

  • Stevige ondersteuning, bij matige instabiliteit in de knie en pijnklachten
  • Stabiliseert de knie met twee speciaal ontworpen scharnieren die de anatomische kniebeweging volgen en stabiliseren
  • Anatomische weeftechniek, voor een optimale pasvorm
  • Verkrijgbaar in een gesloten versie (sokmodel) of in een open versie (openklappend model)
  • Verkrijgbaar in een korte versie en in een lange versie
  • Verschillende weeftechnieken toegepast in één brace, om de knie optimaal te ondersteunen en voor meer draagcomfort

Vraag de specialisten van FysioSupplies of je eigen fysiotherapeut om advies, zodat je de juiste brace kiest die geschikt is voor jouw activiteitenniveau, past bij jouw lichaamsbouw en fysieke knieklacht.

Thuasne Genu Promaster
Vanaf € 62,95 Regular Price € 62,95
plus minus
Thuasne Genu Ligaflex Kort
Vanaf € 126,01 Regular Price € 152,00
plus minus
Thuasne Genu Ligaflex Kniebrace Lang
Vanaf € 114,46 Regular Price € 129,00
plus minus

Brace-ervaring van een wintersporter
Rick K. uit Groningen heeft na een kruisbandreconstructie de Thuasne Ligaflex Genu gebruikt tijdens de wintersport. Zijn ervaringen deelt hij met ons.

thuasne sportEen aantal jaar geleden heb ik mijn voorste kruisband afgescheurd en waren mijn binnenste en buitenste meniscus kapot. Na een kruisbandreconstructie en twee operaties heb ik een jaar moeten revalideren. Het is een tijd goed gegaan tot vorig jaar. Opnieuw naar de orthopeed, door de MRI en werd er geconstateerd dat ik slijtage in mijn knie had opgelopen. Advies was opereren of het dragen van een kniebrace.
Op dit advies heb ik brace laten aanmeten van Thuasne. Eerlijk gezegd had ik weinig vertrouwen in het effect van een kniebrace vooraf. Ik ben de kniebrace gaan testen tijdens een weekje Winterberg. Ik ben ontzettend blij verrast met het resultaat! Vervolgens op mijn wintersport in Serfaus Oostenrijk totaal geen last gehad van de knie, ondanks de lastige pistecondities in Oostenrijk. De pasvorm van de brace was uitstekend en zat soepel om mijn been. Zelfs tijdens de apréski kwam de brace goed van pas met al dat hossen en springen. Ik kan iedereen aanraden die last van zijn knie heeft om een brace van Thuasne te proberen. Het heeft mij in ieder geval veel plezier opgeleverd!”

Deel met anderen