Innovatie in Fasciatherapie: Easytape® en de 4xT-Methode

Geschreven door FysioSupplies, 22-09-24 22:01:00
Social Share

Easytape® is al jaren een vertrouwd fenomeen in sport en fysiotherapie. Is er nieuws? Jazeker. In dit blog laten we zien wat ooit proefondervindelijk is ontdekt en uitgegroeid tot faciale behandelmethoden, waarbij elastische tape een onderdeel van is, nu ook wetenschappelijk is onderzocht. Easytape® is in dit onderzoek gebruikt om het effect van faciale manipulaties en het effect op het functioneren van de proefpersoon aan te tonen. Een waardevolle toevoeging om resultaat te boeken. Benieuwd? Lees dan verder.

Onderzoek.

Het team achter Easytape® heeft altijd als doel gehad om de cliënt zo snel mogelijk weer goed fysiologisch te kunnen laten functioneren. Elastische tape wordt veelzijdig gebruikt in de praktijk, hoewel de effecten laag tot gemiddeld zijn en niet altijd consistent [1-3]. Onderzoekers bediscusieren dat dit mogelijk is omdat het effect afhankelijk is van locatie en richting [4]. Om dit effect te vergroten is er een behandelmethode ontwikkeld, beter bekend als 4xT-methode  [5].

De 4xT-methode is een protocolmatige ArthroMyoFasciale aanpak die de therapeut begeleidt bij het kiezen van de best mogelijke interventies – de juiste locatie, richting en intensiteit van de geselecteerde interventie op dat moment – bij de behandeling van musculoskeletale aandoeningen. De 4 T's in de 4xT-methode staan voor: Test (functionele diagnostische test), Trigger (manuele interventies), Tape (elastisch tapen) en Train (oefeningen ) [5]. Als therapeut ervaart u zelf dat door de systematiek u snel tot de oorzaak komt en deze op een effectieve manier kunt behandelen.

Net zoals u, zijn ook wij benieuwd hoe en waarom deze ArthroMyoFaciale behandelmethode werkt. Aan het PhysioLab, AnatomieLab en MyoLab van de Vrije Universiteit Amsterdam wordt hier diverse onderzoeken naar verricht in samenwerking met Fysio Physics, afdeling FysioScience IJsselstein.

Op basis van het definiëren van de interconnecties tussen verschillende anatomische structuren die het ArthroMyoFasciale complex omkaderen, is het doel om clinici een duidelijk concept te bieden binnen het spier-botconcept [6]. Observationele casusresultaten laten de krachttransmissie van huid naar fasciae en spieren zien, waarbij de veranderingen in de dieper gelegen structuren visueel zijn gemaakt door huid-fascia verplaatsing [7]. In een onderzoeksrapport is aangetoond dat manipulaties van de huid- en fascia een significante invloed heeft op de uiteindelijke gewricht bewegingsvrijheid [8].

Diepte onderzoek toont dan ook aan dat de verandering in bewegingsvrijheid locatie en richtingsafhankelijk is [8]. Adhesies en/of toegenomen stijfheid binnenin dit ArthroMyoFasciale complex kunnen functionele problemen veroorzaken. De onderzoekers geven dan ook aan dat fascia (fibreus bindweefsel in combinatie met fasciacellen), zenuwcellen en spiercellen gevoelig zijn voor de intensiteit en richting van de inwerkende manipulatiekracht, wat resulteert in het opheffen van adhesies, verstijfde structuren en de vrijgave van anti-inflammatoire stoffen [7].

Wat heeft dit nu met Easytape® te maken?

Easytape® helpt om een langduriger positieve bijdrage te geven aan de behandeling.

Onderzoek toont aan dat manuele interventies de stijfheid van de anatomische structuren verminderd [9, 10], laat onderzoek naar elastische tape juist zien dat het de stijfheid van de anatomische structuren toe laat nemen [11, 12]. Een logische gedachte is dat wanneer de oppervlakkige fascia, die net onder de huid ligt, in stijfheid is toegenomen, dit het werkingsmechanisme van elastische tape op de diepe fascia en spieren vermindert, simpelweg omdat de transmissie van kracht wordt geblokkeerd. Omdat Easytape® een consistente kracht kan leveren (door zijn mechanische eigenschap), kan het, na het verminderen van lokale stijfheid door manuele interventies, bijdragen aan een efficiëntere overdracht van krachten naar de dieper gelegen ArthroMyoFasciale structuren.

Effectiviteit en efficiency in de praktijk.

Nu de basis van de ArthroMyoFasciale werking is verduidelijkt is de 4xT methode verder onderbouwd en ontwikkeld. Dit heeft geleid tot een sneltestprocedure om de oorzaken van pijn en slecht functioneren te kunnen achterhalen.

De sneltest heet de  Dynamische Artro-Myofasciale Translatie test, kortweg de DAMT-Test® procedure [5]. Deze test is gevalideerd op verandering in mobiliteit door middel van een high end motion capture systeem [8]:

-         De onderzoekers geven dan ook aan dat dit potentie heeft om snel te evalueren of manuele interventies of het gebruik van elastische tape wel of niet zinvol is [8].

-          Daarnaast is de aanpak van manuele interventies en het aanbrengen van elastische tape nu duidelijker, wat in de praktijk tot een goede behandelresultaten leidt, zoals beschreven in een dual-case report [13].

Het tapen zelf is systematisch met als doel het ondersteunen van de behandeling op basis van de Test uitkomst [13]. Het is belangrijk dat de tape met de juiste spanning en in de juiste richting wordt aangebracht. Door na de behandeling 10 tot 20 minuten te trainen met de tape in situ, wordt de oplossing als het ware door het lichaam opgenomen en naar verwachting versterkt door de spier- en fasciacellen [7].

Een randomized controlled trial heeft dan ook aangetoond dat een behandeling door middel van de 4xT methode effectiever is dan oefentherapie alleen [14]

Easytape®.

Zoals hiervoor is aangegeven werkt Easytaping logisch en systematisch. Bij het aanbrengen zijn er een aantal standaard technieken, die u in een cursus kunt leren toe te passen. Het zijn:

  • Basic Technic: Skin-Fascia Translatie
  • To The Middle: De elastische rek naar het midden gericht
  • From The Middle: De elastische rek vanuit het midden gericht
  • Bony Correction: Arthrofasciale translatie
  • Rotation: Rotatie linksom of rechtsom

[Bron: K.Noten & M.Schuurmans-Stekhoven: Cursusboek EasyTaping, Meducation & Fysio Physics 2005.]

Bij het toepassen van deze technieken is het van cruciaal belang om rekening te houden met de individuele anatomie en het specifieke doel van de taping. Het nauwkeurig positioneren van de tape en de juiste mate van spanning zijn essentieel om de gewenste therapeutische effecten te bereiken, zoals pijnverlichting, ondersteuning van gewrichten, verbetering van proprioceptie, en bevordering van functioneel herstel en lymfe drainage.

Daarnaast kan de combinatie van verschillende technieken in één tapingprotocol de effectiviteit vergroten, afhankelijk van de complexiteit van de klacht en de benodigde correctie of ondersteuning. Bij het samenstellen van een tapingstrategie moet altijd een gedegen klinische beoordeling voorafgaan om de meest geschikte aanpak te bepalen.

De toepassing van deze tapetechnieken binnen de 4xT-methode biedt daarmee een veelzijdige en dynamische benadering voor het ondersteunen van het herstelproces en het bevorderen van functionele prestaties, belangrijk voor elke individuele patiënt.

Natuurlijke materialen.

Easytape® is gemaakt van katoen zonder synthetische toevoegingen, met het oog op een minimale ecologische voetafdruk (CO2 neutraal). Wel is er een synthetische hypoallergene lijm gebruikt. Hoewel de tape hierdoor iets dikker is, 10 % minder lange rolletjes in een doosje passen, gebruikt u minder tape voor betere resultaten.

De aanhechting en kleefkracht is een kwestie van balans tussen de mate van werking op de huid (moet niet te sterk zijn) en het niet loslaten onder kleding en tijdens zwemmen etc.

Qua prijs is Easytape® zodanig gepositioneerd, dat deze toegankelijk is voor alle sport-, manuele- en fysiotherapeuten.

Kort samengevat:

  • Easytape® geeft u een uitstekende ondersteuning bij fasciale behandelmethodes als medical taping en de effectieve 4xT behandelmethode.
  • Met Easytape® heeft u een product in uw praktijk met een goede prijs/prestatie verhouding
  • Natuurlijk is Easytape® in vele kleuren en maten beschikbaar om aan uw eigen voorkeuren en die van uw cliënten te kunnen voldoen.
  • Samen met partners zoals FysioSupplies bieden we volledige service. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met uw leverancier; wij staan klaar om u te helpen.

Voor meer informatie over deze technieken en methoden, verwijzen wij naar de praktische opleidingen rondom Taping en de 4xT Methode, boordevol kennis en wetenschappelijke onderbouwing met als doel dat u snel en effectief aan de slag kunt.

De producten van Easytape

Referenties

1  Lau, K.K. and K.C. Cheng, Effectiveness of taping on functional performance in elite athletes: A systematic review. J Biomech, 2019. 90: p. 16-23.

2  Li, X., et al., Effects of Elastic Therapeutic Taping on Knee Osteoarthritis: A Systematic Review and Meta-analysis. Aging Dis, 2018. 9(2): p. 296-308.

3 Wang, Y., et al., Kinesio taping is superior to other taping methods in ankle functional performance improvement: a systematic review and meta-analysis. Clin Rehabil, 2018. 32(11): p. 1472-1481.

4 van Amstel, R.N., et al., A systematic review of lumbar elastic tape on trunk mobility: a debatable issue. Archives of Rehabilitation Research and Clinical Translation, 2021. 3(3): p. 100131.

5  Noten, K. The Dynamic ArthroMyofascial Translation® Test (DAMT®Test): 2012. (4xT®Method the ArthroMyofascial Therapy: Chapter 2). 2021. 10-15 DOI: https://doi.org/10.17605/OSF.IO/D85K3.

6 Noten, K. and R.v. Amstel, From Muscle–Bone Concept to the ArthroMyoFascial Complex: A Pragmatic Anatomical Concept for Physiotherapy and Manual Therapy. Life, 2024. 14(7): p. 799.

7 Van Amstel, R.N., et al., Conceptual Insights into the Relationship between Fasciae and Muscles and the Potential Working Mechanisms of Fascia Tissue Manipulations in Low Back Pain. SSRN, 2024: p. 62.

8 Van Amstel, R.N., R.T. Jaspers, and A.L. Pool-Goudzwaard, Skin Displacement as fascia tissue manipulation at the lower back affects instantaneously the flexion-and extension spine, pelvis, and hip range of motion. Frontiers in Physiology, 2022. 13: p. 01-15.

9 Devantéry, K., et al., Effects of a Myofascial Technique on the Stiffness and Thickness of the Thoracolumbar Fascia and Lumbar Erector Spinae Muscles in Adults with Chronic Low Back Pain: A Randomized before-and-after Experimental Study. Bioengineering, 2023. 10(3): p. 332.

10 Hamilton, R.I., C.L. Garden, and S.J. Brown, Immediate effect of a spinal mobilisation intervention on muscle stiffness, tone and elasticity in subjects with lower back pain–A randomized cross-over trial. Journal of Bodywork and Movement Therapies, 2022. 29: p. 60-67.

11 Pamuk, U. and C.A. Yucesoy, MRI analyses show that kinesio taping affects much more than just the targeted superficial tissues and causes heterogeneous deformations within the whole limb. Journal of Biomechanics, 2015. 48(16): p. 4262-4270.

12 Wang, C.K., et al., Magnetic Resonance Elastography in the Assessment of Acute Effects of Kinesio Taping on Lumbar Paraspinal Muscles. Journal of Magnetic Resonance Imaging, 2019. 49(4): p. 1039-1045.

13 van Amstel, R.N. and K. Noten, Unlocking Pain Relief for Chronic Low Back Pain: The Potential of the 4xT Method®–A Dual Case Study Analysis. The American journal of case reports, 2023. 24: p. e939284-1.

14 van Amstel, R., et al., Fascia Tissue Manipulations in Chronic Low Back Pain: A Pragmatic Comparative Randomized Clinical Trial of the 4xT Method® and Exercise Therapy. Life, 2023. 14(1): p. 7.

 ©Fysio Physics FysioScience/Robbert van Amstel

Deel met anderen