Hoe kies ik de juiste Ketonenmeter?

Geschreven door FysioSupplies, 15-03-21 08:00:00
Social Share

Wat zijn Ketonen?

Het menselijk lichaam vereist energie. Glucose, een belangrijke bron van energie, wordt geproduceerd in de maag en darmen. Insuline, een hormoon dat wordt aangemaakt in de pancreas, faciliteert de afgifte van glucose naar de cellen waar het wordt omgezet in energie. Wanneer er een tekort aan insuline in het lichaam aanwezig is, kan het lichaam niet efficiënt glucose omzetten in energie en zal het gebruik maken van vetten als brandstof. Dit kan leiden tot de productie van ketonen, afvalstoffen die worden afgebroken uit vetten. Personen met diabetes, die problemen hebben met de productie van insuline, zijn vaak bekend met ketonen.

Waarom moet ik letten op de hoeveelheid Ketonen?

Een concentratie van ketonen boven de normale waarden in het bloed kan leiden tot de medische aandoening genaamd ketoacidose. Ketoacidose resulteert in bloedverzuring, welke kan leiden tot falen van organen en andere vitale lichaamsfuncties. Het is essentieel om snel te detecteren wanneer ketoacidose zich voordoet. Een normaal en gevarieerd dieet helpt de kans op ketoacidose te verkleinen. Personen met diabetes of die een ketogeen dieet volgen, wordt aangeraden om regelmatig de concentratie van ketonen in het bloed te meten.

Wanneer moet ik mijn ketonen meten?

In principe kan de concentratie van ketonen in het bloed op elk gewenst moment worden gemeten, echter wordt het aangeraden om de metingen driemaal uit te voeren. Het wordt aanbevolen om metingen te doen voor het ontbijt, voor het avondeten en voor het slapen gaan. Daarnaast is het belangrijk om op specifieke symptomen te letten, zoals die waargenomen kunnen worden bij personen met diabetes of die een ketogeen dieet volgen. Deze kunnen zijn:

  • Dorst en moet vaak plassen
  • Droge mond
  • Adem die naar aceton ruikt (zoetige appel of nagellak)
  • Buikpijn en misselijkheid
  • Wazig zien
  • Versuft voelen

Wat zegt het resultaat van een meting?

Een concentratie van ketonen in het bloed onder de 0,6 mmol/L wordt beschouwd als normaal, geen aanleiding tot zorgen. Een concentratie tussen 0,6 en 1,5 mmol/L wordt beschouwd als verhoogd en kan wijzen op een risico op een tekort aan insuline. Hoewel geen directe reden voor alarm, wordt aangeraden om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het drinken van voldoende water en het eten van regelmatige maaltijden in kleine porties. Indien u diabetes heeft, wordt het aangeraden extra insuline toe te dienen en later opnieuw te testen. Een concentratie tussen 1,6 en 3,0 mmol/L wordt beschouwd als zorgwekkend en kan leiden tot een ketoacidose. Neem in dit geval direct contact op met een zorgverlener voor advies. Indien de concentratie boven de 3,0 mmol/L ligt, of er is overgegeven, dient direct contact opgenomen te worden met de hulpdiensten.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een Ketonenmeter?

Het is van groot belang dat u een bloedglucose- en ketonenmeter (ook wel een “Dual” meter genoemd) aanschaft die in staat is om glucose- en ketonenconcentraties te meten met hetzelfde apparaat. Ook is het van belang dat de meter in staat is om glucose- en ketonenconcentraties te meten met twee verschillende strips, wat de betrouwbaarheid van de metingen verhoogt door het verminderen van de invloed van verschillende enzymen op de metingen. Verder wordt aangeraden om op het meetbereik te letten, waarbij een bereik van 0.6 – 33.3 mmol/L voor glucose en 0 – 8.0 mmol/L voor ketonen als optimaal wordt beschouwd. Daarnaast is het belangrijk dat het apparaat snel de waarden kan berekenen, deze kan opslaan, en dat het niet veel bloed nodig heeft om te werken.

Glucose en Ketonen als onderdeel van de behandeling

Ongeveer veertien procent van de jongens en zeventien procent van de meisjes tussen de leeftijd van vier en vijftien jaar hebben overgewicht. Overgewicht op jonge leeftijd kan leiden tot fysieke problemen zoals rugpijn, blessures, pijnlijke gewrichten en vermoeidheid, alsmede een verhoogd risico op diabetes. Patiënten met deze problemen en hun bijbehorende klachten worden vaak behandeld door fysiotherapeuten. Fysiotherapeuten meten daarom steeds vaker de glucose- en ketonenconcentratie, zodat ze specifiek kunnen ingrijpen op één van deze factoren en zo het risico op klachten kunnen verminderen en voorkomen dat er nieuwe klachten ontstaan.

Fysiotherapie bij Diabetes

Het is aangetoond dat bewegen bij diabetes belangrijk is om een aantal redenen:

  • Verbeteren van de insuline gevoeligheid*
  • Verbeteren van de glucosetolerantie*

* zijn wetenschappelijk bewezen bij diabetes mellitus type 2.

Maar ook voor:

  • Verbeteren van uithoudingsvermogen
  • Verbeteren van spierkracht
  • Verbeteren van balansgevoel
  • Verbetering van algemeen welbevinden
  • Verbeteren van lichaamssamenstelling en gewicht
  • Verminderen van risico’s op o.a. hart- en vaatziekte, botontkalking en dergelijke

Tijdens de eerste afspraak met een fysiotherapeut, zal deze de klachten grondig in kaart brengen. Er zal een overleg plaatsvinden over de gezondheid en de dagelijkse functionaliteit van de patiënt, waarna een behandelplan wordt opgesteld in overleg met de patiënt zelf. Dit behandelplan is afgestemd op de fysieke capaciteiten en wensen van de patiënt, en houdt rekening met eventuele andere problemen of klachten die de gezondheid van de patiënt kunnen beïnvloeden.

De behandeling kan afhankelijk van je doelstellingen onder andere bestaan uit:

  • Conditietraining
  • Krachttraining
  • Balans en coördinerende oefeningen

Fysiotherapie en het Ketogeen Dieet

Naast de rol van ketonen bij diabetes, is het bijzonder belangrijk om bij mensen die een ketogeen dieet volgen deze te meten. Dit dieet, dat gericht is op vetverbranding, wint aan populariteit als behandelingsoptie voor mensen met zwaar overgewicht. Omdat het dieet invloed kan hebben op het behandelplan, is het van groot belang dat fysiotherapeuten bij patiënten navraag doen of zij een ketogeen dieet volgen.

Een ketogeen dieet, vaak afgekort als ‘keto-dieet’, is een specifiek dieet waarbij de consumptie van koolhydraten wordt beperkt en de inname van vetten wordt verhoogd. Het doel van dit dieet is om het lichaam in een staat van “ketose” te brengen, waarin het lichaam brandt vet als primaire energiebron in plaats van glucose. Het dieet is gebaseerd op de wetenschappelijke principes van de stofwisseling en is bedoeld om het verlies van lichaamsvet te bevorderen en de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Het keto-dieet is specifiek effectief gebleken in gevallen van obesitas en type 2 diabetes, waar het kan leiden tot significant gewichtsverlies en verbetering van glucoseregulatie. Daarnaast is het dieet ook toegepast voor mensen met neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en epilepsie, waar het kan bijdragen aan de vermindering van de symptomen.

Het is van belang om op te merken dat het keto dieet een specifiek en soms intensief dieet is en voor sommige mensen kan het niet geschikt zijn. Voordat iemand begint aan dit dieet is het belangrijk om professioneel advies te vragen aan een arts of een diëtist.

De producten van Swiss Point of Care

Het meten van de glucose en ketonen wordt u makkelijk gemaakt met de producten van Swiss Point of Care. Door het gebruik van een beperkt aantal druppels bloed, kunt u binnen 5 seconden de glucoseconcentratie bepalen en binnen 10 seconden de ketonenconcentratie. De concentraties worden gemeten met verschillende strips waardoor de betrouwbaarheid van de metingen gegarandeerd wordt. Dit is belangrijk voor gezondheidsprofessionals die advies geven aan patiënten. Wanneer de metingen zijn voltooid, kunt u de waardes opslaan en herinneringen instellen om op gezette tijden opnieuw te meten. De producten van Swiss Point of Care zijn gemakkelijk in gebruik. Bekijk hieronder alle GO-KETO producten van Swiss Point Of Care!

Mission 3-in-1 Cholesterol Meter (No Strips)
39% korting
GO-KETO Glucose Teststrips voor GO-KETO meter (x 50) - Swiss Point Of Care
Special Price € 13,41 Regular Price € 21,87
plus minus
14% korting
GO-KETO Glucose Ketonen Meter Kickstart Set (incl. 10 ketonen strips) - Swiss Point Of Care
Special Price € 34,50 Regular Price € 39,95
plus minus
29% korting
GO-KETO Bloed Ketonen Teststrips voor GO-KETO meter (x 25) - Swiss Point Of Care
Special Price € 17,67 Regular Price € 24,95
plus minus
ACON Hb Capillary Transfer tubes 10μl 50pcs - Swiss Point Of Care
1% korting
ACON Mission Plus Hb Hemoglobine Teststrips (x50) - Swiss Point Of Care.jpg
Special Price € 52,08 Regular Price € 52,52
plus minus
10% korting
ACON Hb Hemoglobin Meter Kit - Swiss Point Of Care.jpg
Special Price € 169,99 Regular Price € 189,00
plus minus
40% korting
ACON Mission 3-in-1 Control Solution - Swiss Point Of Care
Special Price € 23,29 Regular Price € 39,10
plus minus
10% korting
ACON Mission 3-in-1 Capillaries 35ul 50pcs - Swiss Point Of Care
Special Price € 17,96 Regular Price € 19,95
plus minus
10% korting
ACON Mission 3-in-1 Safety Lancets 25pcs - Swiss Point Of Care
Special Price € 8,95 Regular Price € 9,95
plus minus
20% korting
ACON Mission 3-in-1 Cholesterolstrips (5) - Swiss Point Of Care.jpg
Special Price € 20,00 Regular Price € 24,95
plus minus
10% korting
ACON On Call Lancing Device - Swiss Point Of Care
Special Price € 8,05 Regular Price € 8,95
plus minus
18% korting
ACON On Call Lancets 100pcs - Swiss Point Of Care
Special Price € 7,29 Regular Price € 8,95
plus minus
35% korting
ACON On Call GK 2-in-1 Bloedketonen Teststrips (x25) - Swiss Point Of Care
Special Price € 21,63 Regular Price € 33,24
plus minus
10% korting
ACON On Call GK Dual Kit - Swiss Point Of Care
Special Price € 26,96 Regular Price € 29,95
plus minus
10% korting
ACON On Call Extra Control Solution - Swiss Point Of Care
Special Price € 8,96 Regular Price € 9,95
plus minus
10% korting
ACON On Call Extra Test Strips 50pcs - Swiss Point Of Care
Special Price € 16,15 Regular Price € 17,95
plus minus
10% korting
ACON On Call Extra Starter Kit - Swiss Point Of Care
Special Price € 17,96 Regular Price € 19,95
plus minus
8% korting
Swiss Point Of Care ACON Mission 3-in-1 Cholesterolstrips (25).jpg
Special Price € 101,41 Regular Price € 109,95
plus minus
3% korting
Swiss Point Of Care ACON Mission Cholesterolmeter 3-in-1.jpg
Special Price € 183,46 Regular Price € 189,95
plus minus
Deel met anderen