Het toepassen van fysiotherapie bij 4 verschillende soorten hoofdpijn

Geschreven door FysioSupplies, 08-12-21 08:45:00
Social Share

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Hoofdpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten hoofdpijn, die allemaal om een andere behandeling vragen. Hoe kun je daar als fysiotherapeut op inspelen? En wat kan jij doen wanneer je last van hoofdpijn hebt? In dit artikel lees je meer informatie over 4 verschillende soorten hoofdpijn en hoe een fysiotherapeutische behandeling kan helpen om de klachten te verminderen.

Wat is hoofdpijn en hoe kan een fysiotherapeut helpen?

Bij hoofdpijn wordt een vervelende druk en/of pijn in het hoofd ervaren. Deze pijn komt voornamelijk voor in het voorhoofd, de slapen en de achterkant van de nek. Klachten die horen bij hoofdpijn kunnen aanwezig zijn voor zo’n 30 minuten tot een week. Bij veel mensen blijven hoofdpijnklachten zich herhalen en dan kan een fysiotherapeutische behandeling veel waarde toevoegen.

Volgens manueel therapeut en hoofdpijn expert Heleen van Boven is de rol van een fysiotherapeut belangrijk: “Mensen hoeven geen genoegen te nemen met hun hoofdpijnklachten, fysiotherapeuten zouden hen kunnen helpen. Omdat er nog veel onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van hoofdpijn, is het niet altijd mogelijk om de hoofdpijn volledig weg te nemen. Gelukkig bestaan er wel manieren om de frequentie van de klachten te verminderen. Dat begint door alle feiten boven tafel te krijgen en te begrijpen om welk type hoofdpijn het gaat.” Het volledige verhaal van Heleen lees je hier.

Verschillende soorten hoofdpijn

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn, namelijk spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en migraine, al is migraine tevens een hersenaandoening. Hoe dat zit, leggen we verderop in dit artikel uit.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn komt het meeste voor. Naar schatting heeft 30% tot 70% van de bevolking (soms) last van spanning gerelateerde hoofdpijn. De klacht die hoort bij spanningshoofdpijn is het ervaren van een drukkend gevoel rondom het hoofd, het voelt alsof er een spanningsband omheen zit. De pijn zit aan beide zijden van het hoofd en verergert niet tijdens het bewegen.


 

Fysiotherapie bij spanningshoofdpijn

Als spanningshoofdpijn te maken heeft met een verkeerde houding of het verkeerd uitvoeren van bewegingen, dan is oefentherapie een effectieve behandelmethode. In veel gevallen vindt er een verkramping van de nek- en schouderspieren plaats. Door de vastzittende spieren te masseren of door rekoefeningen te doen, zullen de doorbloeding en ontspanning verbeteren en kunnen de hoofdpijnklachten afnemen. Daarnaast kunnen de therapievormen mensendieck of cesar effectief zijn bij spanningshoofdpijn.

Mochten er triggerpoints in de nek of schouderregio zitten, dan is het een goede optie om dry needling toe te passen. Dry needling zorgt ervoor dat de triggerpoints verdwijnen en de spierspanning weer normaal wordt, dat er vervolgens voor zorgt dat hoofdpijnklachten afnemen.

Om ondersteuning te bieden bij spanningshoofdpijn waarbij de nek- en halsspieren gespannen zijn, kun je de medical taping-techniek uit onderstaande video toepassen. Hiervoor heb je kinesiotape en een schaar nodig.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn die slechts bij een kleine groep mensen voorkomt. Bij clusterhoofdpijn vinden er (nachtelijke) aanvallen plaats waarbij er een heftige pijn optreedt aan een kant van het hoofd, rondom het oog. De aanvallen variëren van vijftien minuten tot drie uur. Bijverschijnselen van clusterhoofdpijn zijn onder andere een rood oog, een verstopte neus, traanogen en oedeemvorming in het ooglid.

Er bestaan twee vormen van clusterhoofdpijn: episodische clusterhoofdpijn en chronische clusterhoofdpijn. Bij episodische clusterhoofdpijn vinden de aanvallen in clusters van enkele weken tot maanden plaats en verdwijnen de klachten vervolgens weer. Bij chronische clusterhoofdpijn kunnen de aanvallen dagelijks voorkomen en zijn er geen zogeheten ‘rustperiodes’.

De oorzaak van clusterhoofdpijn is onbekend. Wel wordt er gespeculeerd dat de biologische klok invloed kan hebben en dat alcoholhoudende dranken en bloedvatverwijdende medicatie aanvallen kunnen uitlokken.

Fysiotherapie bij clusterhoofdpijn

Helaas is clusterhoofdpijn niet te genezen, al valt het wel goed te behandelen. Het is echter belangrijk dat dit gebeurt door een hoofdpijnneuroloog en niet door een fysiotherapeut.

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn komt relatief weinig voor. Dit type hoofdpijn wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten die uitstralen vanuit de nek naar een kant van het hoofd. De pijn begint op het achterhoofd en kan toenemen tijdens het bewegen van de nek of het hoofd. Ook straalt de pijn vaak uit naar de schouders of armen. De klachten komen door een overprikkeling van de Nervus Trigeminus in de nekregio.

Fysiotherapie bij cervicogene hoofdpijn

Een belangrijke oorzaak van cervicogene hoofdpijn is een beperkte beweeglijkheid van de bovenste nekwervels, dat soms in combinatie met een verhoogde spierspanning voorkomt. Als therapeut kun je de beweeglijkheid van de nek herstellen of verbeteren door gebruik te maken van manuele mobilisatie. Een eventuele verhoogde spierspanning kan worden verholpen door middel van rekoefeningen, fricties of dry needling.

Migraine

Migraine is een hersenaandoening, waarbij een ontregeling van de hersenstam een migraineaanval veroorzaakt. Tijdens een migraineaanval ervaart de patiënt een zeer pijnlijke druk op het hoofd dat mogelijk gepaard gaat met misselijkheid, het zien van vlekken of flitsende lichten, gevoeligheid voor licht en geluid, tijdelijk zicht verlies, braken en pijn achter de oren en/of ogen of pijn in de slaap. Een migraineaanval duurt gemiddeld 4 tot 72 uur.

Waardoor migraine ontstaat, is grotendeels onbekend. Wat we wel weten is dat patiënten met migraine vaak overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Wat deze prikkels zijn, verschilt per patiënt. Ook speelt erfelijkheid een rol en kan de gevoeligheid voor bepaalde prikkels toenemen door bepaalde omstandigheden, zoals stress en vermoeidheid. Bij vrouwen kunnen de maandelijkse hormoonschommelingen van invloed zijn.

Fysiotherapie bij migraine

In het geval van migraine is het belangrijk dat er meerder vormen van therapie ingezet worden. Vaak is het namelijk zo dat migraine niet alleen getriggerd wordt door lichamelijke prikkels, maar ook door omgevingsprikkels, zoals veel geluid, stress of een slaaptekort. Hiervoor zou je gedragstherapie kunnen toepassen. Een andere effectieve vorm van therapie is oefentherapie. Indien er triggerpoints aanwezig zijn die de migraine veroorzaken, kun je dry needling toepassen.

Producten die kunnen helpen bij hoofdpijn

CureTape Art kinesiology tape (5cm x 5m)
Vanaf € 9,95
plus minus
Seirin B-Type Dry Needling (100)
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 10,74 Regular Price € 13,00
Configureren
Pure2Improve kinesiology tape 2 pcs
Vanaf € 12,50
plus minus
87-200006-U-Sport-Kinesio-Tape-retailbox-2-beige-ZONDER.jpg
CanDo Back Stretcher
€ 32,71
plus minus
17% korting
Ice Power Roller 75 ml
Special Price € 11,25 Regular Price € 13,50
plus minus
Seirin J-Type Dry Needling (100)
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 10,99 Regular Price € 13,00
Configureren
Seirin G-Type Dry Needling (100)
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 20,76
Configureren
Sissel Intensive Massager
€ 299,95
plus minus
Toco-Tholin Special Balm
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 8,39 Regular Price € 10,95
Configureren
Relief Pak Cold n' Hot SensaFlex Compress, Nek Contour (18 x 56 cm)

Wat kan FysioSupplies hierin betekenen?

Bij FysioSupplies kun je terecht voor alle verbruiksmaterialen die je nodig hebt voor het uitvoeren van een dry needling behandeling. Ook bieden we een ruim assortiment aan trainingsmaterialen die je kunt gebruiken tijdens de oefentherapie.

Deel met anderen