Fysiotherapie trends in 2022: dit zijn de verwachtingen

Geschreven door FysioSupplies, 08-12-21 08:45:00
Social Share

Het nieuwe zorgjaar 2022 staat voor de deur. Welke trends en ontwikkelingen staat de fysiotherapiebranche te wachten? Van een stijgende zorgvraag tot de inzet van e-health: hierbij de top 7 verwachtingen voor komend jaar.

1. Zorgvraag neemt toe

Uit het jaarlijkse brancherapport Fysiotherapie in beeld wordt een ding duidelijk: de zorgvraag zal toenemen. Logisch wel, want onze levensverwachting stijgt maar daarmee ook de vergrijzing en de behoefte aan ouderenzorg. We moeten langer doorwerken en ook tijdens ons pensioen willen we graag gezond blijven. En daarvoor weet men de hulp van de fysiotherapeut steeds vaker te vinden.
Daarnaast heeft het merendeel van de bevolking van 19 jaar of ouder één of meerdere aandoeningen. Zo kampen steeds meer Nederlanders met aandoeningen zoals diabetes en obesitas. Voor de fysiotherapeut leidt dit tot een toenemend aantal cliënten met chronische aandoeningen en complexe casuïstiek.

2. De zorgconsument staat centraal

De termen ‘zorg consumeren’ en ‘zorgconsument’ vallen geregeld. Waar men vroeger de zorg onderging en erop vertrouwde dat het goed kwam, willen mensen nu de regie in handen houden. Dus zelf kiezen bij welke zorgverlener ze hun zorg ontvangen, zorg consumeren zogezegd, al helemaal als ze de zorg zelf betalen. Locatie, reviews, specialisaties: alle informatie wordt (online) met elkaar vergeleken.

Als de keuze eenmaal gemaakt is, blijft men kritisch over de kosten, resultaten en geleverde zorg. Voor een fysiotherapeut wordt het dus extra belangrijk om de verwachtingen van cliënten in kaart te brengen en te monitoren. Want de cliënten anno 2022 steken hun mening niet onder stoelen of banken. Gelukkig zijn ze ook bereid om hun goede ervaringen online of met vrienden en familie te delen.

3. Minder behandelingen bij aanvullende zorgverzekering

In 2021 was het al lastig om fysiotherapeutische behandelingen onbeperkt te verzekeren. In 2022 wordt dat nog moeilijker: zorgverzekeraars snijden opnieuw in hun aanvullende verzekering. En dus ook in de vergoedingen voor fysiotherapeutische consulten.
Volgens het AD is Menzis koploper: het aantal vergoede behandelingen gaat van 32 terug naar 20, terwijl de zorgpremie gelijk blijft. Wie volledige dekking wil ontvangen, kan uitsluitend nog bij ONVZ Superfit terecht. Verder wordt fysiotherapie alleen volledig gedekt als het om een behandeling voor een chronische aandoening gaat. Veel fysiotherapeuten maken zich zorgen om deze ontwikkeling, omdat lang niet alle cliënten de behandeling zelf kunnen of willen bekostigen.

4. Samenwerken wordt nog belangrijker

Onderlinge samenwerking en schaalvergroting zijn een ‘must’, zo schrijven analisten van ABN-AMRO. De kansen liggen bij het samenwerken met andere (zorg)ondernemers. Zo vestigen steeds meer fysiotherapeuten zich in een zorgcentrum. Andere praktijken onderhouden nauw contact met de zorgverleners in hun regio, zoals huisartsen en medisch specialisten. Voor de cliënt heeft dit als voordeel dat hun persoonlijke zorgpad beter kan worden ingericht en zij dus beter, soms ook sneller, geholpen worden.

Een andere trend die naar verwachting in 2022 doorzet, is ketenvorming. Er ontstaan steeds meer grote, landelijke ketens en kleinere regionale ketens van praktijken die onder één vlag verdergaan. Als een fysiotherapeut ervoor kiest om onafhankelijk te blijven, dan wordt de positionering van de praktijk nóg belangrijker, verwacht ABN-AMRO. Tips om met het positioneren van je praktijk aan de slag te gaan lees je in dit artikel.

5. E-health speelt een grotere rol

E-health is al jaren in opkomst. Enkele voorbeelden van e-health binnen de fysiotherapie zijn het inzetten van virtual en augmented reality, het aanbieden van videoconsulten en het ontwikkelen van apps voor consumenten. Een voorbeeld hiervan is FysioZelfCheck: een digitaal product waarmee een cliënt zijn eigen klachten in kaart brengt. Daarna krijgt de cliënt gelijk gerichte oefeningen aangeboden, of wordt geadviseerd om toch even naar de fysiotherapeut of huisarts te gaan.
In 2022 verwachten we dat er nieuwe e-health oplossingen worden bedacht. Ook verwachten we dat huidige e-health oplossingen verbeterd gaan worden. In het afgelopen jaar, waarin mensen gedwongen werden om met technologie te werken, is er veel kennis opgedaan over de voor- en nadelen daarvan. Zo ontstaat er steeds meer bewijs over de toegevoegde waarde van e-health binnen de fysiotherapie. Het biedt veel voordelen voor de lange termijn, zo blijkt.

6. Behoefte aan extra ruimte

Ondanks de opkomst van e-consulten, groeien veel fysiotherapeuten uit hun jasje. In de meeste gevallen heeft dat niet zozeer te maken met de hoeveelheid cliënten, maar met hun veranderende behoeften. Er ligt steeds meer nadruk op preventie en revalidatie, zowel individueel als in groepsverband. En een belangrijk onderdeel van revalidatie en preventie is het trainen, bijvoorbeeld op de hometrainer, lopende band of met gewichten. Omdat cliënten dergelijke apparatuur over het algemeen niet thuis hebben staan, komen ze naar de oefenzaal van de fysiotherapeut toe. Maar ook de fysiotherapeut zal hier ruimte voor moeten maken in de vorm van grote(re) oefenzalen. Ook ontstaan er steeds meer gezondheids- en paramedische centra met meerdere zorgdiscipline onder één dak. Van de fysiotherapeut gaat de cliënt bijvoorbeeld gelijk door naar de diëtist of podoloog.

Heb je ook verhuis- of verbouwplannen voor 2022 of de langere termijn? Ga er met een open blik in, wie weet welke kansen er liggen. Zo was er laatst een verhaal in het nieuws waarbij twee ondernemers een oude boerderij omtoverden tot een nieuw fysio- & fitness concept. Er moest flink verbouwd worden, maar in deze ruimte kan het tweetal nog jarenlang vooruit. Bovendien biedt het erf van de boerderij vele kansen voor buitensport.

7. Toegenomen regeldruk en administratie

​​De nieuwe zorgcontracten voor 2022, veranderende coronamaatregelen, meer online communiceren: de manier waarop we werken verandert. Het gevolg is dat fysiotherapeuten en andere zorgverleners meer administratie moeten doen en een toegenomen regeldruk ervaren. Hierdoor blijft er minder tijd over voor de zorg zelf.

FysioSupplies herkent deze uitdagingen en wil de fysiotherapeut zoveel mogelijk ontzorgen. Zo willen we het inkopen van zorgmaterialen gemakkelijker maken. We hebben hoogwaardige producten met alles wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen: van hygiëneproducten tot complexe apparatuur. Daarnaast zorgen we dat je alles eenvoudig kunt bestellen en snel in huis hebt. Kom je er niet uit? Dan hoef je niet eindeloos te Googelen naar de juiste oplossing, maar bel je gewoon even met onze klantenservice: we denken graag met je mee.

Deel met anderen