Fysiotherapeutische inzetbaarheid van percussie therapie

Geschreven door FysioSupplies, 25-05-21 09:09:00
Social Share

De massage gun is een vrij nieuwe trend in het sport- en welnesslandschap en wordt steeds populairder. Er zijn meerdere merken die verschillende massage guns verkopen, hierdoor is het niet altijd gemakkelijk om het massage-apparaat te vinden dat bij u past. Aan de hand van percussietherapie kunnen de spieren opgewarms worden. Op deze manier kan stijfheid tegen worden gegaan. Lees nog meer over de voordelen in dit blog!

Hoe werkt een massagegun? 

Een massagegun maakt gebruik van kloppende en trillende verticale bewegingen waarmee druk wordt uitgeoefend op het bindweefsel. Met een hoge amplitude en snelheid wordt deze druk ingezet voor zogenaamde myofasciale release – het mobiliseren en ontspannen van bindweefsel. Wanneer fascia-weefsel strak wordt is het minder buigbaar en kan fascia niet meer zijn volledige lengte bereiken. Dit kan leiden tot een verminderd Range of Motion (ROM) en verminderde spierkracht. Het masseren van fascia brengt de juiste structuur weer terug, zodat deze weer alle ruimte heeft om te bewegen. In tegenstelling tot andere myofasciale massagetools met dezelfde werkingsmechanisme zoals bijvoorbeeld foamrollers, kunnen massage guns zich hyperfocussen op specifieke probleemgebieden, knopen of triggerpoints.

Wat zijn de effecten van percussie massage? 

Uit onderzoek is gebleken dat percussie massageapparaten helpen bij het vergroten van de ROM. De percussie massagebehandeling veroorzaakt druk en wrijving op de behandelde spier, huid en fascia wat een verlagend effect heeft op de viscositeit van het bloed en daardoor kan leiden tot minder weerstand in bewegingen. Het onderzoek toont aan dat de vergroting in ROM komt door minder stijve spieren maar ook mede door een vermindering van de pijn perceptie. Pijnsignalen naar de hersenen worden door de percussie onderdrukt. Naast de fysiologische effecten kan er dus gezegd worden dat percussie massage effectief werkt mede door neurologische effecten.

Ook is gebleken dat het vibrerende effect in het weefsel leidt tot een verhoging van de zuurstoftoevoer en de bloedstroom in de behandelde gebieden. Dit zorgt voor vermindering van melkzuurophoping wat er voor kan zorgen dat het branderige gevoel in de spieren na een training verminderd wordt. 

Soorten massageguns? 

Zoals u eerder heeft kunnen lezen in dit blog zijn er verschillende massageguns op de markt. Verschillende merken bieden allemaal massageguns aan die net een beetje anders zijn. Zo heb je massageapparaten met een land handvat, met een rechthoekig handvat of mini massageguns. Tegenwoordig zijn er zelfs massageguns die een warme en een koude functie hebben.

Hyperice producten

Hyperice is opgericht in 2011 en de producten worden gebruikt door 's werelds beste atleten en consumenten in meer dan 60 landen over de hele wereld. Hyperice heeft verschillende massage-apparaten op de markt. Zo kan de Hypervolt 2 Pro worden gebruikt in fysiopraktijken de Hypervolt 2 is gemaakt voor thuisgebruik. De apparaten van Hyperice zijn krachtig en zorgen voor een diepe, penetrerende massages voor spieren en spiergroepen, waardoor de mobiliteit wordt verbeterd en het herstelproces wordt versneld. Met de Hyperice Go heeft u een apparaat dat gemakkelijk overal mee naartoe kan worden genomen.

Hyperice Hypervolt 2 Pro
€ 379,00
plus minus
hypervolt 2 black.jpg
€ 248,99
plus minus
Hyperice Hypervolt GO 2
€ 149,00
plus minus
Hyperice Hypervolt 2 Attachment Heads

Aangepast handvat

De massageapparaten van Compex hebben een aangepast handvat. Dit handvat zorgt ervoor dat het hele lichaam makkelijk kan worden bereikt. Door de speciale vorm van de handvaten is het lichaam goed bereikbaar vanuit elke hoek. Ook biedt Compex verschillende opzetstukjes aan die gebruikt kunnen worden op de Compex Fixx. Op deze manier kunt u alle spieren gemakkelijk zelf een massage geven. De apparaten van Compex hebben een stille motor en een oplaadbare batterij.

Compex Fixx 2.0 Massager
€ 449,99
plus minus
cone_pad_13.jpg
€ 30,00
plus minus

Andere merken

Er zijn nog een heleboel andere massageguns op de markt, die telkens er net weer anders uit zien en andere functies hebben. Neem bijvoorbeeld de Medisana MG 600 dit is een massage gun die een koude en een warme functie heeft. Voor een training kan de ‘hot’ massage functie worden gebruikt om spierspanningen te voorkomen en de koude functie kan goed worden gebruikt na het trainen. De massage gun mini van FASCIQ is een mini gun, maar erg krachtig. Door het formaat kan deze massage gun gemakkelijk overal mee naartoe worden genomen. De massage gun van Matchu heeft 6 verschillende opzetstukken en dit apparaat is geschikt voor triggerpoint massage. De Tunturi MG50 massage gun is de perfecte partner om de spieren op te warmen voor trainingen of om naderhand pijn en spanning in het lichaam te verminderen. 

Medisana MG 600 Massage Gun met Hot & Cold Functie
28% korting
Tunturi MG50 Massage Gun
Special Price € 98,42 Regular Price € 136,98
plus minus
Matchu Evolve One – Massage gun
€ 119,95
plus minus
4% korting
FASCIQ Massage Gun Deluxe (mini)
Special Price € 114,95 Regular Price € 119,95
plus minus

Massagegun in de praktijk

De Hyperice Hypervolt 2 Pro Massage Gun is speciaal ontworpen voor behandelaars, wordt in de praktijk veelal ingezet naast oefentherapie en bij de mobilisatie van gewrichten. Vanwege het vermogen om waargenomen pijn te verminderen, strakke fascia los te maken en het bewegingsbereik te vergroten, kan gesteld worden dat de Theragun goed van pas komt in een revalidatieomgeving.

Er zijn verschillende opzetstukken voor de Hyperice Hypervolt 2 Pro Massage Gun die elk geschikt zijn voor verschillende behandelingen. Er zijn in totaal 5 verschillende opzetstukken:

  • Een bullet -bijlage om probleemgebieden te bepalen en triggerpoints vrij te geven.
  • Een vorkbevestiging met afgeronde uiteinden om rond specifieke spiergroepen te werken.
  • Een balbevestiging voor grotere oppervlakken.
  • Een plat bevestiging voor kleinere en meer dichte spiergroepen.
  • Een kussenhoofd voor gevoelige gebieden

Bij veel voorkomende klachten kan de Hyperice Hypervolt 2 Pro Massage Gun zorgen voor pijnverlichting en is daarom een uitstekende toevoeging in de gereedschapskist van de fysiotherapeut.

Deel met anderen