Fysiotherapeut in een corona-brandhaard

Geschreven door FysioSupplies, 25-03-21 10:00:00
Social Share

“Ik heb van een nood een deugd gemaakt”

Na 25 jaar ondernemen in de fysiotherapie dacht Bas Wolbert alles al gezien te hebben – tot corona. Met locaties in Uden, Boekel en Nistelrode zat zijn praktijk middenin de brandhaard. Maar algauw maakte de schrik plaats voor een nieuw doel: coronapatiënten helpen! En met succes – Bas en zijn team zetten het eerste coronazorgteam van Nederland op. Het team bestaat uit gespecialiseerde zorgprofessionals die ex-coronapatiënten helpen herstellen, zowel op fysiek als mentaal vlak. We vragen Bas naar zijn verhaal.

Hoe is het coronazorgteam ontstaan?

“In onze regio waren veel besmettingen en ziekenhuisopnames. We voelden ons genoodzaakt om daar iets mee te doen. En zo geschiedde! We creëerden een coronateam met een fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, logopedist en CZ-psycholoog. Inmiddels is ons netwerk uitgebreid met diverse huisartsen, ziekenhuizen en het COVID-supportteam. Samen leren we zoveel mogelijk over COVID en mogelijke behandelingen. Nu, precies een jaar later, zijn we al 300 COVID-revalidatietrajecten gestart. In zo’n revalidatietraject doen we alles wat nodig is om de patiënt te laten herstellen. Omdat corona verschillende uitingen heeft, is elke behandeling tot nu toe maatwerk.”

Hoe heb je dat team zo snel opgezet?

“Toen we zagen wat er op ons afkwam, sloten we onszelf drie dagen en drie nachten op om het coronazorgteam op poten te zetten. We bedachten een concept, strategie en doelgroep. Maar we verdiepten ons ook in de details van corona, bijvoorbeeld door wetenschappelijke artikelen, patiëntenverhalen en data te analyseren. En we belden heel brutaal ziekenhuizen op om IC-medewerkers te spreken en samenwerkingen aan te gaan. Het was echt een corona-stoomcursus. Nooit eerder leerden we zoveel in zo’n absurd korte tijd.”

Wat doet corona met patiënten?

“De impact van corona op iemands leven is gigantisch. We zien patiënten wiens zekerheden in een klap zijn weggenomen. Niet weten wanneer je geneest, of je überhaupt volledig geneest, en wat dat dan betekent voor je werk en je privésituatie. Dat is slopend. Maar ik voorzie ook uitdagingen voor de maatschappij. Wat dacht je van de coronakilo’s? Die leiden tot serieuze levensstijlproblematiek met alle welvaartsziekten van dien. En dan heb ik het nog niet eens over de thuiswerkklachten: van nekpijn tot depressies. Ik denk dat de rol van de fysiotherapeut alleen maar groter wordt.”

Wat is voor jou de grootste les geweest?

“Van een nood een deugd maken. Het heeft geen zin om lijdzaam af te wachten tot alles weer voorbij is – de tijd haalt je in. Gister sprak ik een collega die de financiële klappen niet op kon vangen. Hij moet waarschijnlijk langer doorwerken voor zijn pensioen. Andere collega’s moesten mensen ontslaan, of erger nog, hun praktijk verkopen. Ik ben blij dat ik de regie heb gepakt; ik heb te hard gewerkt om mijn onderneming in rook op te zien gaan.”

Waar ben je het meest trots op?

“Misschien cliché, maar op mijn team. Alle successen, groot of klein, beginnen met goede mensen. En dat zijn mijn medewerkers stuk voor stuk! Dat heeft deze crisis zeker bewezen. In plaats van angstig te bevriezen hebben we er samen de schouders onder gezet. En in plaats van in te krimpen, hebben we zelfs drie nieuwe collega’s aan kunnen trekken. Ik ben enorm trots op iedereen, dat kan ik niet genoeg benadrukken!”
 
Bas Wolbert is fysiotherapeut, manueel therapeut en praktijkhouder. Hij zet met name in op zorginnovatie, door partijen met elkaar te verbinden, zorgpaden te creëren en ketenzorg te organiseren. Het Coronazorgteam is daar een mooi voorbeeld van.

Deel met anderen