Formule 1 fysiotherapeut: een bijzondere baan

Geschreven door FysioSupplies, 16-06-23 09:00:00
Social Share

Als fysiotherapeut zijn er vele specialisaties en werkgevers denkbaar. De één is een zelfstandig ondernemer, de ander coacht kinderen met bewegingsproblematiek en een enkeling is Formule-1 fysiotherapeut. De Formule 1 is overal in het nieuws, alleen over de rol van de fysiotherapeut hoor je weinig. Dus laten we dit belangrijke teamlid eens in het zonnetje zetten! Want wat doet een F1 fysiotherapeut precies en wie zitten er nog meer in het medische team van de Formule 1? Je leest het in dit artikel.

De rol van een Formule 1-fysiotherapeut

De Formule 1-fysiotherapeut werkt nauw samen met de rest van het medische team op het circuit. Dit team bestaat uit de medisch directeur, een medische coördinator, artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ambulancepersoneel en extractiemedewerkers. Het Extractie Team bestaat uit mensen die coureurs uit hun wagens moeten halen na een ongeval. Verderop in dit artikel lees je meer over de medische faciliteiten op het Formule 1-circuit. Eerst vertellen we je wat meer over de specifieke rol van de fysiotherapeut.

Wat doet de fysiotherapeut tijdens de voorbereiding op een Formule 1-race?

Elke Formule 1-coureur heeft een fysiotherapeut die hem persoonlijk begeleidt bij de voorbereiding op de Formule 1-race. Om goed te presteren tijdens het Grand Prix-weekend, moet de coureur namelijk in topvorm zijn. De kleinste wijzigingen in hun trainingsschema, voeding en mentale staat hebben invloed op hun raceprestatie. Hieronder lees je uit welke onderdelen de fysiotherapeutische voorbereiding op een F1-race bestaat. Dit is algemene informatie, de exacte voorbereiding zal voor elke coureur net wat anders zijn.

Conditie verbeteren

Racen is een absolute topsport. Als F1-coureur moet je een uitstekende cardiovasculaire conditie hebben om de intensiteit van de races aan te kunnen. Intensieve cardiotraining helpt om de hart- en longfunctie te optimaliseren.

Krachttraining

Tijdens de Formule 1-race worden er G-krachten op het lichaam van de coureur uitgeoefend. Krachttraining helpt om daar fysiek mee om te gaan. Nektraining is daarbij vooral belangrijk. De nekspieren van de coureur worden, mede door de G-krachten, flink belast. Nektraining helpt om het hoofd te ondersteunen tijdens de snelle bochten. De nek wordt onder andere getraind met weerstandsbanden en nekrollen.

Flexibiliteit en mobiliteit

Probeer jezelf maar eens in de krappe cockpit van een Formule 1-auto te wurmen! De coureur moet flexibel en mobiel zijn om in de cockpit plaats te nemen. Voor goede prestaties is het belangrijk dat de cockpit redelijk comfortabel aanvoelt, zonder dat de coureur stijve spieren krijgt. Stretchings- en yogaoefeningen helpen om de flexibiliteit en mobiliteit te vergroten.

Reactievermogen en coördinatie

Formule 1 is de snelste sport ter wereld. Een kleine inschattingsfout kan er al voor zorgen dat je letterlijk uit de bocht vliegt. Iedereen die wel eens naar een race kijkt, kent de onomkeerbare gevolgen daarvan. Daarom moet een coureur oefeningen doen voor een ultrasnelle reflex en een perfecte hand-oogcoördinatie.

Wist je dat de Britse autocoureur Jenson Button het Guinness World Records record heeft voor reactievermogen? Dat wordt gemeten door zo vaak mogelijk op een Batak-bord te slaan in 30 seconden. Het lukte Jenson om 58 keer te slaan, dat is twee slagen meer dan de vorige recordhouder, de Iraanse Arshia Shahriari, die 56 slagen behaalde.

Rust en ontspanning

Het lichaam heeft rust nodig om te herstellen, en dat geldt net zo goed voor F1-coureurs. Voldoende slaap, massages, ontspanningsoefeningen en andere hersteltechnieken zijn van groot belang. Zowel in de voorbereiding op een race als tussen de races door.

Voedingsadvies

Naast de begeleiding van de fysieke voorbereiding op de race, zijn sommige F1-fysiotherapeuten betrokken bij het verstrekken van voedingsadvies. Het voedingsadvies moet ervoor zorgen dat coureurs de juiste voeding nemen voor de race. Vaak wordt het advies ontwikkeld in samenwerking met voedingsdeskundigen.

Wat doet een F1-fysiotherapeut tijdens en na de race?

Tijdens een Formule 1-weekend ondersteunt de fysiotherapeut de coureur bij fysieke behoeften. Denk hierbij aan stretchen, het verlichten van spierpijn, het verminderen van spierspanning en sportmassages. Steeds meer topsporters maken voor snelle verlichting van spierspanningen gebruik van massage pistolen. Nu hebben de F1-teams naast een wheel gun ook een massage gun tot hun beschikking!

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat een coureur last krijgt van een blessure. Samen met de rest van het medisch team, onderzoekt de fysiotherapeut wat er aan de hand is. Er wordt beoordeeld of de coureur nog deel kan nemen aan de race of eerst moet herstellen. Vervolgens wordt er een revalidatieplan opgesteld dat erop gericht is om de blessure zo goed en snel mogelijk te laten herstellen.

Interview met Dan Williams, fysiotherapeut van Estaban Ocon

Hoe is het werken als Formule 1-fysiotherapeut in de praktijk? Een redacteur van de wereldwijde website Motorsport.com had de eer om Dan Williams te interviewen. Williams is de fysiotherapeut van Esteban Ocon, een Franse autocoureur die voor het Alpine F1-team rijdt. In het interview vertelt fysiotherapeut Williams dat hij ervoor moet zorgen dat Ocon fit is en zich kan concentreren op zijn werk. Dat doet hij door trainingssessies samen te stellen, over de juiste voeding te adviseren en door het schema tijdens een raceweekend te beheren. Naarmate het weekend vordert, wordt het steeds belangrijker om Ocon mentaal te coachen. De druk om te presteren neemt namelijk toe en er zijn allerlei afleidingen waar de coureur niet aan mag toegeven. Volgens Williams is de F1 een uitdagende en spannende sport met veel druk en adrenaline. Dit ervaart hij ook in zijn werk als F1-fysiotherapeut.

Dit zijn de medische faciliteiten op het Formule 1-circuit

Hoe gaaf de Formule 1 ook is, het is een levensgevaarlijke sport. Meer dan eens koppen de kranten met een crash met ernstige verwondingen of overlijden tot gevolg. Het medische team van de Formule 1 is daarom zeer belangrijk, zij moeten onmiddellijke zorg bieden bij noodgevallen.

Hoe ziet zo’n team er eigenlijk uit? De Belgische website F1 Journaal maakte een artikel over het medische Formule 1-team. Hieronder zie je een samenvatting. Per land en specifieke race kan de samenstelling verschillen.

Salvage Cars (S-wagens)

Er zijn vier gespecialiseerde S-wagens op het circuit. Ze zijn uitgerust met hydraulisch reddingsgereedschap, brandblussers en ander materiaal dat nodig kan zijn voor de bevrijding van een coureur. De chauffeurs van deze wagens worden zorgvuldig gekozen, omdat ze zeer snel bij de plaats van het ongeval moeten komen: binnen 30 seconden.

Rescue Cars (R-wagens)

Er zijn twee gespecialiseerde R-wagens. Elke R-wagen heeft een dokter en vier verplegers aan boord. Hun rol is om medische hulp te bieden aan coureurs in geval van een ongeval. Ze moeten net als de Salvage Cars binnen dertig seconden bij het ongeval zijn.

Medische wagen

De medische wagen wordt bestuurd door Alan van der Merwe, een zeer ervaren Zuid-Afrikaanse autocoureur. Deze wagen is uitgerust om snel naar een ongevalslocatie te gaan en medische hulp te bieden. Voor elke race wordt de wagen grondig getest om te zorgen voor optimale betrouwbaarheid en snelheid.

Medisch centrum in de paddock

In de paddock staat een medisch centrum, dat nog het beste te vergelijken is met een miniziekenhuis. Er werken zes verplegers, een chirurg en een anesthesist. Als een coureur is gecrasht, moet hij uitvoerig onderzocht worden. Pas nadat de coureur is geslaagd voor de verplichte test, mag hij weer aan de race deelnemen.

Helikopter en ambulances

Er is een helikopter met een dokter en twee verplegers op het circuit. Buiten het circuit zijn er ook een helikopter en vier ambulances beschikbaar. Omliggende ziekenhuizen zijn op de hoogte van het evenement en staan paraat om gewonde coureurs op te vangen.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fysiotherapie?

Bij FysioSupplies schrijven we regelmatig artikelen over fysiotherapie. Binnen de categorie sportevenementen schreven we bijvoorbeeld ook over de Tour de France en de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast delen we tips over behandelingen en interviewen we fysiotherapeuten met verschillende specialisaties, zoals Bas van der Valk over zijn ervaringen met shockwave. Wil je deze berichten automatisch in je inbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Of volg ons op InstagramLinkedIn of Facebook. Daar delen we naast artikelen ook leuke aanbiedingen.

Deel met anderen