Een jaar corona: het verhaal van fysiotherapeute Freke

Geschreven door FysioSupplies, 28-04-21 08:00:00
Social Share

Als fysiotherapeute Freke van der Velde een patiënt heeft gezien die corona blijkt te hebben, gooit ze de tent tien dagen dicht. Daar zijn alle patiënten al van op de hoogte. Tot nu toe gaat het goed, maar de vraag is: voor hoelang? Voor Freke en haar collega fysiotherapeute Michelle, voelt corona als een tikkende tijdbom. Nu corona een jaar in Nederland is, blikken we met Freke terug op het afgelopen jaar.

Een jaar corona. Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?

“In maart besloten we om de praktijk te sluiten, als eerste in de regio. Eerst behandelden we mensen met essentiële beroepen. Maar toen bleek een patiënt van ons corona te hebben. Het kwam ineens wel heel dichtbij, dus we sloten de praktijk. Het was eng, er was nog weinig informatie over het virus. Dus toen we na acht weken weer open gingen, had ik gemengde gevoelens. Ik was blij om de mensen weer te verwelkomen, maar ik was ook bang voor een besmetting binnen de praktijk. Die angst hing nog lange tijd boven mijn hoofd.”

Hoe ga je met die angst om?

“Door gesprekken te voeren met familie, vrienden en patiënten heb ik het los kunnen laten. Bovendien is het niet meer de vraag of ik het krijg, maar wanneer ik het krijg. Vreemd genoeg geeft dat wel rust. Daarnaast merk ik dat mijn patiënten, veelal dorpelingen, voorzichtig zijn en de maatregelen serieus nemen. Iedereen kent elkaar en is zich bewust van zijn eigen en elkaars gezondheid. Dat geeft vertrouwen in een goede afloop.”

Wat doet corona met jouw patiënten?

“De symptomen lopen uiteen: van vermoeidheid tot slikproblemen en van hoestaanvallen tot praatproblemen. En dan heb ik het nog niet eens over de psychische klachten, die zijn soms nog erger dan de fysieke klachten. Veel mensen zijn gefrustreerd: waarom ben ik wel besmet en iemand anders niet? Omdat de klachten zo breed zijn, schakel ik een psycholoog en logopedist in. En waar nodig werk ik samen met andere praktijken en kennisinstituten. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ex-corona patiënten weer op de been komen!”

Wat heeft corona jou geleerd?

“Het is belangrijk om positief in het leven te staan, juist nu. Je kunt corona niet veranderen, maar wel de manier hoe je ertegenaan kijkt. Dat probeer ik ook echt aan mijn patiënten mee te geven. Als ze bij mij komen, zijn ze vaak negatief en somber door het thuiszitten en weinige sociale contact. Maar er is altijd licht aan het einde van de tunnel. Daarom neem ik eerst de tijd om samen te bespreken wat er nog wél mogelijk is. Zo wordt het consult een leuke ervaring waar iemand zowel fysiek als mentaal iets aan heeft.”

Freke van der Velde heeft een eigen fysiotherapiepraktijk in Surhuisterveen: Freke’s FysioSamen met haar collega Michelle behandelt Freke uiteenlopende klachten bij patiënten. Iedereen krijgt optimale aandacht door een een-op-een behandeling.

De volgende producten kunnen ingezet tegen Corona

9% korting
Praktisept reinigingsmiddel 5 liter
Special Price € 49,01 Regular Price € 53,99 Tier pricing available Tier pricing available
plus minus
Praktisept reinigingsmiddel 500ml
Mondmasker Pro Security CAT 1 herbruikbaar (per 2 stuks)
Alcohol Podior 1000ML 70%
€ 7,87
plus minus
Orygen Dual Valve IMT and PEP
€ 75,19
plus minus
Orygen Inspiratory Valve IMT
€ 36,30
plus minus
Sterillium Med
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 3,69 Regular Price € 3,69
Configureren
Deb InstantFOAM Dispenser
€ 56,39
plus minus
Deel met anderen