Dry needling toepassen? Bekijk onze tips | FysioSupplies

Geschreven door FysioSupplies, 17-10-23 09:00:00
Social Share

Dry needling (ook wel triggerpoint therapie) wordt door fysiotherapeuten toegepast om spierpijn, spierspanning en andere musculoskeletale aandoeningen te behandelen. Zit je eraan om dry needling aan te bieden in je praktijk, of wil je jouw kennis over deze behandeling opfrissen? In dit artikel lees je over de mogelijke toepassingen van dry needling. Ook krijg je tips over hoe je een afweging maakt over het wel of niet geven van de behandeling. Tot slot lees je wat je nodig hebt om de behandeling te mogen geven.

Waar kun je dry needling voor gebruiken?

Dry needling is een manier om spierspanning en pijn te behandelen. Hieronder staat een overzicht van specifieke toepassingen. Let op: dit zijn de gemiddelde resultaten, het succes van de behandeling hangt af van verschillende factoren.

Triggerpointbehandeling

Fysiotherapeuten gebruiken dry needling vaak om triggerpoints (spierknopen) los te maken. Dat zijn pijnlijke verhardingen in spieren. Je plaatst dan een dunne naald in de knoop en manipuleert hier. Als het goed is, vermindert de spierspanning en neemt de pijn af.

Pijnvermindering

Triggerpoint therapie is een effectieve manier om pijn door spierspanningen te verminderen. Dat wordt met name gedaan bij nekklachten, schouderklachten, hoofdpijnklachten en hamstringklachten. Ook bij specifieke voetklachten zoals hielspoor kan het wonderen doen.

Chronische pijnbestrijding

Dry needling is soms een onderdeel van een behandelplan voor patiënten met chronische pijnstoornissen. Denk hierbij aan aandoeningen zoals fibromyalgie of myofasciale pijn. De behandeling kan de pijn verminderen en de algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Spierfunctie en mobiliteit verbeteren

Een goede dry needling-behandeling maakt gespannen spieren weer los. Dit helpt om de normale spierbalans en spierfunctie te herstellen. Daarnaast is de behandeling een manier om de mobiliteit van gewrichten en spieren verbeteren.

Postoperatieve revalidatie

Dry needling is een optie voor de revalidatietherapie na chirurgie-ingrepen, zoals orthopedische operaties. De behandeling helpt bij het herstellen van de normale functie van spieren en gewrichten. Ook helpt het om de pijn tijdelijk verminderen.

Sneller herstel na sportblessures

Doorgaans wordt dry needling niet ingezet bij het herstellen van blessures. Toch worden er uitzonderingen gemaakt, wanneer de patiënt extra snel hersteld moet zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij professionele atleten met spierscheuren of verrekkingen.

Wat zijn de beperkingen van dry needling?

Als je bovenstaande lijst met toepassingen bekijkt, lijkt dry needling een soort wondermiddel. Toch zitten er beperkingen aan deze behandeling.

Dry needling is niet voor iedereen geschikt

Voordat je dry needling toepast, moet je de patiënt screenen op contra-indicaties. De behandeling is namelijk niet voor elke patiënt even geschikt. Het KNGF heeft een overzicht gemaakt van specifieke contra-indicaties om rekening mee te houden. Het gaat onder andere om naaldenangst, een bloedstollingsziekte, diabetes, epilepsie of zwangerschap.

Om erachter te komen of de patiënt contra-indicaties heeft, kun je een formulier laten invullen. Daarvoor kun je een dry needling screeningsformulier gebruiken. Voorbeelden hiervoor zijn online te vinden. Daarin vult de patiënt naam, geboortedatum, datum en eventuele contra-indicaties aan. Je kunt deze lijst zelf ook gebruiken om alle contra-indicaties te bekijken.

Dry needling is geen behandeling op zich

Na dry needling heeft de patiënt meestal minder pijn op de lange termijn. Toch neemt de behandeling de oorzaak van de klachten niet weg. De spierspanningen of spierknopen kunnen opnieuw ontstaan, en dan is het niet wenselijk om keer op keer triggerpoint therapie te geven. Beter kun je de oorzaak van de klachten achterhalen. Daarom is het altijd een onderdeel van een bredere fysiotherapeutische behandeling, en geen behandeling op zich.

Er zijn risico’s voor de patiënt

Het toepassen van dry needling kan risico’s met zich meebrengen voor de patiënt, bijvoorbeeld de kans op een infectie of een onbepaalde functie van bepaalde spierstructuren. Daarom moet je als fysiotherapeut afwegen of de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen. Dat kan natuurlijk per diagnose en lichaamsdeel verschillen. Om een goede afweging te maken, moet je goed geïnformeerd zijn. Daarom heeft het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) een document met aanbevelingen gemaakt. Dit document is opgesteld door experts en wetenschappers.

Wel of geen dry needling? Bekijk de aanbevelingen van het KNGF. 

Advies: vraag de patiënt om toestemming

Is je patiënt door de eerste screening voor dry needling gekomen? Dan is het belangrijk om de patiënt in begrijpelijke taal uit te leggen wat de behandeling inhoudt. Daarbij heb je het over de voordelen, maar ook over de risico’s, mogelijke gevolgen en alternatieven. Vraag hierbij altijd na of de patiënt de informatie heeft begrepen. Vervolgens moet je expliciet toestemming aan de patiënt vragen om het behandeltraject te starten. Het KNGF raadt aan om de informatie en de toestemming vast te leggen in het patiëntendossier.

Wat heb je allemaal nodig om dry needling toe te passen?

In verschillende situaties wegen de voordelen van dry needling op tegen de nadelen. Maar voordat je de behandeling kunt starten, moet je aan wat voorwaarden voldoen.

Ten eerste moet je over de juiste opleiding beschikken. Na het afronden van je hbo-bachelor fysiotherapie, moet je een aanvullende opleiding doen. Die opleiding moet worden gegeven door gespecialiseerde opleidingsinstituten die zijn goedgekeurd door beroepsverenigingen zoals het KNGF. Na het succesvol afronden van de opleiding krijg je een officieel certificaat.

Ten tweede moet je goede materialen gebruiken en op voorraad hebben. Deze materialen zijn verkrijgbaar bij leveranciers zoals FysioSupplies. Bij ons koop je de materialen eenvoudig en snel online. In onze webshop vind je alles voor dry needling: van uitgebreide naaldensets tot een naaldencontainer.

Producten voor dry needling

APS AguPunt Click Dry Needling (100)
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 11,62
Configureren
Seirin J-Type Dry Needling (100)
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 10,99 Regular Price € 13,00
Configureren
APS AguPunt Dry Needling
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 7,99 Regular Price € 9,62
Configureren
APS AguPunt Dry Needling Safety Tube (100 stuks)
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 18,03
Configureren
Naaldencontainer Econorm
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 2,49
Configureren
APS AguPunt Fascia Dry Needling
De prijs is afhankelijk van de opties die op de productpagina zijn gekozen
Vanaf € 10,29
Configureren
sharpsafe-4-liter.jpg
€ 3,33
plus minus
Deel met anderen