Bas van der Valk over zijn ervaringen met shockwave

Geschreven door FysioSupplies, 25-04-22 08:00:00
Social Share

Aan de start van de Bosbaan, het startpunt voor menig hardloper uit Amsterdam en omgeving, zit Fysio Bosbaan. Deze praktijk specialiseert zich in gezond hardlopen: van inspanningstesten tot loopanalyses en van medical taping tot het verhelpen van blessures. Voor dat laatste wordt veel gebruik gemaakt van shockwave. We spreken eigenaar Bas van der Valk over zijn ervaringen met shockwave, zijn visie op de fysiotherapiebranche en de ambities voor zijn eigen praktijk.

Wat betekent shockwave voor jou?

“Shockwave is een enorme meerwaarde voor mijn praktijk. Voordat ik shockwave aanbood, waren er veel hardlopers die ik niet kon helpen met reguliere fysiotherapie. Het ging met name om mensen met langdurige pees gerelateerde blessures, zoals achillespeesontsteking, kniepeesontsteking en hielspoor. Sinds ik shockwave als onderdeel van de behandeling aanbied, kan ik mensen die al maandenlang niet kunnen lopen in 3 tot 4 behandelingen genezen. Sterker nog: sommige patiënten kunnen hun geplande peesoperatie annuleren, omdat de klacht na de shockwavetherapie al is genezen. Daarnaast geef ik advies om te voorkomen dat het een recidiverende klacht wordt.”

Jij specialiseert je duidelijk in hardlopen. Moet elke fysiotherapeut zich specialiseren?

“Ja, en nee. Uiteindelijk gaat het erom dat een patiënt tevreden is en goed geholpen wordt. Dat gaat makkelijker als je ergens veel kennis over hebt. Er is een tendens dat praktijken steeds groter worden en alle specialiteiten onder één dak hebben. Ook ontstaan er ketens die nauw samenwerken met zorgverzekeraars. Voor een kleinere praktijk is het lastig om daarin mee te gaan en de vraag is, wil je dat überhaupt? Als je dat niet kan of wil, moet je iets bieden dat niet iedereen te bieden heeft. Zodat je een plek in de markt creëert waar mensen echt naartoe willen gaan, ook als ze de behandeling eventueel zelf moeten betalen.”

Stel, we zitten hier over vijf jaar weer. Hoe ziet jouw praktijk er dan uit?

“Tegen die tijd zitten we niet meer in een fysiotherapiepraktijk, maar in een centrum voor gezond hardlopen. Een plek voor iedere hardloper van elk niveau: van de recreatieve loper tot de professionele marathonrenner. Zelfs zonder ervaring ben je welkom: je krijgt tips over de juiste techniek, trainingsschema’s en voedingsadvies. Deze zaken krijg je niet alleen van mij, maar ook van andere specialisten. Wat mij betreft hoort die preventieve, multidisciplinaire aanpak bij de fysiotherapeut van de toekomst.”

Maak je tegen die tijd nog steeds gebruik van shockwave?

“Jazeker. Preventie is belangrijk, maar blessures kun je nooit helemaal uitsluiten. Met shockwave kan ik deze klachten effectief behandelen. Of shockwave zal veranderen? Waarschijnlijk blijft de methode in de basis hetzelfde maar wordt de apparatuur gebruiksvriendelijker. Ik kan me nog wel herinneren dat ik in 2008 een gigantische compressor bij me droeg en cliënten gekscherend vroegen of ze op gingen stijgen. Nu is het apparaat veel compacter en handiger in gebruik. Die vernieuwingen zullen zich vast voortzetten! Maar het échte verschil maak je met de kennis die je erover hebt.”

PowerShocker LGT-2500S
€ 7.247,90
plus minus
Powershocker LGT-2500S Plus
€ 9.377,50
plus minus
6% korting
Intelect RPW 2 - 230V
Special Price € 13.789,99 Regular Price € 14.690,01
plus minus
INTELECT RPW LITE 230V KIT
€ 6.498,99
plus minus
Revision kit
€ 460,95
plus minus
Deel met anderen